Vaivaisukot Vaivaisukot

Pelastakaa Vaivaisukot ry.

Pelastakaa vaivaisukot ry

 

                    Muuta toimintaa

 

Etusivu
Vaivaisukot Kerimäellä
(Vuoden 2013 sivut)

Vaivaisukkojen historiaa
Artikkeleita vaivaisukoista
"Vaivaisukkojen paluu"
-kirja

"Vaivaisukot – Perusturvan
pioneerit" -kirja New


Tour de Vaivaisukot Updated

Pelastakaa vaivaisukot ry
Galleria Orton

Tiedotusvälineille
Uutisarkisto
Kuvagalleria

Hanke Unescon
maailmanperintökohteeksi


Muuta toimintaa

 

Rautavaarallakin oma vaivaisukko.

Tämän vuoden heinäkuussa Rautavaaran seurakunta sai itselleen vaivaisukon. Sen on veistänyt yli satavuotiaasta kuusitukista rautavaaralaislähtöinen puutaiteilija Toni Hämäläinen.

Rautavaaralla elanto on perinteisesti haettu metsästä. Metsätyömiehen näköiseksi tehty vaivaisukko kunnioittaa sitä köyhää kansaa, joka korpiseudulla on kovalla työllä itselleen elämän edellytykset rakentanut. Samalla he talkoilla rakensivat Rautavaaran ensimmäisen kirkon vuonna 1827. Nykyinen kirkko on vihitty käyttöön vuonna 1982. Vaivaisukolla on kädessään propsipöllin näköinen keräyslipas.

Tapahtumasta tarkemmin: Pitäjäläinen-lehti


Rautavaaran ukko
Uusi vaivaisukko Rautavaaralla.
Kuva: Toni Hämäläinen
Pirkanmaan kansanedustajat vaivaisukkoina

Ruoveden 48. noitakäräjille oli kutsuttu ja haastettu Pirkanmaan kaikki kansanedustajat.

Ensin puhumaan maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelusta, ja sitten esiintymään vaivaisukkoina. Näin vaivaisukkoperinne sai demokraattista tukea ja Ruoveden vaivaisukko hetkeksi aputyövoimaa. Kahdeksan kansanedustajaa vastasi kutsuun myöntävästi.

He olivat: Pertti Hakanen (kesk.) , Pauli Kiuru (kok.), Lea Mäkipää (sin.) , Olli-Poika Parviainen (vihr.) , Arto Pirttilahti (kesk) , Arto Satonen (kok.) , Sari Tanus (kd.) ja Pia Viitanen (sdp).

Tapahtumasta tarkemmin: Ruovesi-lehti


Turpakäräjät 2018
Ruovesiläisiä sukujuuria omaava Pia Viitanen vaivaisukkona.
Kuva: Ville Vauhkonen


Turpakäräjät 2018
.. ja tässä osa osallistujia sekä Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita (toinen oik.) ryhmäkuvassa.
Kuva: Ville Vauhkonen
Jaana Laakso: Vaivaisakan kirje.

Soinilainen Jaana Laakso kirjoitti vuonna 2001 kotikuntansa kirjoituskilpailuun Vaivaisakan kirjeen. Tekstistä on muokattu pienoisnäytelmä Vaivaisakka tarinoi, jota on esitetty Soinissa kymmenkunta kertaa. Itse tekstiä ei ole aiemmin julkaistu.

Vaivaisakan kirje (PDF)


Vaivaisakan kirjeSISU is in the Heart.

Losangelesilainen teatteriohjaaja, nukenrakentaja ja yhteisötaiteilija Park Cofield (s. 1982) on kirjoittanut kaksiosaisen näytelmän Sisu in the Heart. Toinen osa esitettiin Fairport Harbor:issa Ohiossa syksyllä 2015, toinen Lapualla syksyllä 2016. Näytelmät ovat itsenäisiä teoksia, vaikka niissä on samoja kohtauksia.

Park Cofield on suomalaistaustainen, hänen isoisoisoisänsä Johannes Ojala siirtyi aikanaan Amerikkaan. Lapuan näytelmä keskittyy Johannekseen sekä hänen veljeensä Kustaaseen, joka kävi Amerikassa vuonna 1905, mutta päätti palata Lapualle rakentaakseen elämänsä isältään saamalleen maalle.

Vaivaisukoilla on rooli Park Cofieldin näytelmissä ja hän laati niitä varten myös nukketeatterivaivaisukkoja yhdessä pitkän linjan vaivaisukkotoimija Antti Ojalan kanssa. Antti Ojalan taidetta esiintyy muutekin SISU is in the Heart –näytelmissä. Antti Ojala on Suomeen takaisin tulleen Kustaan jälkeläisiä, ja siis Park Cofieldin sukulainen.

VaivaiukkonäyttelyVaivaisukkonäyttely avattu Kaustisten kirkon kellotapulissa.

Kaija Santaholman lahjoittamat vaivaisukkokuvat levittävät vaivaisukkotietoutta kesän mittaan Kaustisten kellotapulissa. Santaholma on 2000 -luvun alussa tehnyt ison työn vaivaisukkojen tunnettavuuden hyväksi. Nyt esillä olleet kuvat ovat aikanaan olleet nähtävillä Italiassa asti.

Näyttelyn avajaiset alkoivat komeasti Vivaldilla, jota Kaustisten kirkossa esitti Barocci Boreale.

Näyttelyn avauspuheenvuoroissa korostui voimakkaasti yhteisöllisyyden tarve, hyvinvointivaltion puolustus ja lähimmäisenrakkaus kristinukson ytimenä. Samoin se, kuinka syvästi vaivaisukko on osa kaustislaisten kirkkomaisemaa.

Vaivaisukot inspiroivat sympaattisuudellaan nykytekijöitä. Niin arkkiatri Risto Pelkosta kuin Kaustisen koululaisiakin. Tämäkin näyttelystä näkyy.

Lisäksi monet kaustislaiset ihastelivat sitä, kuinka hyvin kellotapuli näyttelytilaksi sopii, kun se on sellaiseksi laitettu. Näin näyttely tuo myös tutusta kellotapulista esiin uusia puolia.

Vaivaiukkonäyttely
Kaustisten kirkkoherra Veli-Pekka Harju puhuu näyttelyn avajaisissa.

VaivaiukkonäyttelyRisto Pelkosen kaarnaukot levittävät vaivaisukkojen iloa.

Arkkiatri ja Vaivaisukot Kerimäellä -näyttelyn toisen suojelija Risto Pelkonen on kaarnaveistoksissaan uppoutunut vaivaisukkojen maailmaan. Hänen veistoksensa ovat levittäneet vaivaisukkojen sanomaa ja ITE –taiteen riemua Galleria Ortonissa, Valamon luostarissa ja Kokkolan ITE –museossa.


Kaarnaukot

 
   


Etusivulle

Vaivaisukot info@vaivaisukot.fi Pelastakaa vaivaisukot ry.